Šporáky sú viacúčelovým, racionálnym bytovým prvkom, prevažne kuchýň, ktoré nám umožňujú hospodárne využívať obnoviteľný zdroj energie.
Šporák je v skutočnosti najekonomickejšia prevádzka tepelného zdroja, keďže na jeho prevádzku postačuje raždie a rôzne náletové drevo, konáre a kry. Z jedného ohniska dokáže šporák ohriať či uvariť, prípadne upiecť pokrm a zároveň vytvára príjemné sálavé teplo, ktoré vyžaruje do svojho okolia ešte niekoľko hodín.
V rôznych kombináciách je dokonca možné šporákom ohriať úžitkovú vodu či zapojiť ho do systému ústredného vykurovania.
Šporák je veľmi obľúbený pre svoju všestrannosť a hospodárnosť nielen na chalupách či víkendových domčekoch ale čoraz častejšie sa objavuje aj ako súčasť modernej kuchyne.
Aké sú výhody?
- viacúčelový tepelný zdroj (varenie, pečenie, ohrev vody a ústredného kúrenia)
- takmer žiadne náklady na prevádzkovanie (ľahko dostupný zdroj paliva)
- zdravé sálavé teplo (teplo sa šíri sálaním)
- rýchly nástup tepla (nahriatím platní)
- rýchla návratnosť prvotných nákladov
- dostatočné množstvo akumulačnej hmoty (kachlice, hlina, tehly a šamot)
Aké sú nevýhody?
- vyššie prvotné náklady
- vyššia hmotnosť (potrebný pevnejší podklad)
- obmedzená variabilita designu
- potreba častého prikladania paliva (fyzicky a časovo viac náročný na obsluhu)
- častejšie čistenie ohniska (veľké množstvo popola)
- nutné rozkladať oheň každý deň